Ross CAMPBELL

ÉLETRE SZÓLÓ AJÁNDÉK
(Hogyan szeressük gyermekünket?)

A jelen kötet elsősorban azoknak a szülőknek íródott, akiknek a gyermekei nem érték el a kamaszkort. Témája pedig: Mik a gyermek szükségletei és hogyan lehet kielégíteni azokat. A szerző arra törekszik, hogy a témát teljeskörűen feldolgozza, a gyermeknevelésről átfogó képet adjon.
A legfőbb problémát az okozza, hogy a szülő nem tudja szeretetét úgy kinyilvánítani, hogy az a gyerek "antennájával" is fogható legyen - vallja a szerző. Saját gyermeknevelési élményeit, pszichiátriai tanácsadói tapasztalatait dolgozza fel könyvében azzal a sajátos többlettel, amit a keresztény vallás jelent, vagyis az a szándéka, hogy az egyetlen megoldáshoz a feltétel nélküli szeretethez és elfogadáshoz juttassa el olvasóit. E szeretet "technikáihoz" ad útmutatásokat. Ilyen a "szemkapcsolat", ugyanis a nyílt, barátságos tekintet szeretettel tölti fel a gyermeket, a "testkapcsolat", mely nem feltétlenül ölelésben vagy pusziban kell megnyilvánuljon, elég egy-egy érintés a megfelelő pillanatban, hogy érzelmi töltést adjon; és ilyen hatású a "kitüntetett figyelem" is. Igaz, a szeretet eme "technikái" közhelyszámba menő igazságok, elhisszük azonban a szerzőnek - saját tapasztalataink alapján is -, hogy szükség van újra és újra hangsúlyozni, hogy a szeretet passzív magatartás mellett nem él, szükség van e technikák alkalmazására.
Olvashatunk még a könyvben a helyes és helytelen szeretetről, a gyermek iránti birtoklási vágyról, a fegyelmezésről, mely szintén csak akkor eredményes, ha szeretettel párosul. A kötet végén külön fejezet foglalkozik a különleges problémákkal küzdő gyermekekkel, valamint a hitre való neveléssel.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez