Ross CAMPBELL

A SZÜLŐI HIVATÁSK/b>
(Hogyan ismerhetjük meg gyermekünket?)

A könyv témája az alcímében rejlik. Talán szerencsésebb lenne e harmadik kötettel kezdeni az olvasást, hiszen minden megoldás előfeltétele a megismerés.
A szerző véleménye szerint az emberek 25 százaléka alapvetően tekintélytisztelő, míg 75 százaléka tekintélyellenes. Ahhoz, hogy a gyermeknevelésben sikerre számíthassunk, ismernünk kell, hogy gyermekünk melyik csoportba tartozik. Másképpen kezelhető ugyanis az, aki úgy jön a világra: "Megérkeztem! Szabad lesz? Élni akarom az életemet." Természetesen egyik típus sem tökéletes önmagában, mindegyiknek megvannak a maga jó és rossz tulajdonságai. Nevelésüknél azonban szem előtt kell tartani az alapvető karakterbeli különbségeket. A tekintélytisztelő mindig mindennek meg akar felelni, éppen ezért a legkisebb sikertelenség kibillenti nyugalmából; a tekintélyellenes típus viszont mindent maga akar megcsinálni, nem hagyja, hogy mások beleszóljanak életébe, ennélfogva rengeteg kudarc éri, csak saját kárán tanul.
A szerző szerint a megismerés és ennek alapján végzett nevelőmunka alapja a feltétel nélküli szeretet és elfogadás. Visszatérő témái a korábbi kötetekből már ismert hitre való nevelés, a kamaszkor problémái, a különleges problémákkal küszködő gyermekek nevelése stb. Külön fejezetben foglalkozik a válságba került családdal. A legtöbb problémát a túlterheltségben látja, ami miatt a szülők nem tudnak foglalkozni gyermekeikkel, vagyis a "vasárnapi szülők" jelenségben, hétköznap ugyanis a családtagok szinte nem is találkoznak egymással. Természetesen ennek a helyzetnek a megváltoztatásában látja a megoldást is: a családi összetartozás kulcsa, hogy élvezzük egymás társaságát.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez