Ross CAMPBELL

NEHÉZ ÉVEK
(Gyermekeink kábítószerveszélyben)

A drogokkal, kábítószerekkel való élés és visszaélés rendkívül súlyos problémát jelent nemcsak a nyugati társadalmakban, de a rendszerváltozás óta hazánkban is.
A családterapeutaként dolgozó, amerikai pszichológus szerző sokéves tapasztalatainak "esszenciája" ez az értékes kötet. Gyakorló pszichológusként szinte naponta tapasztalhatta, milyen romboló hatása van a kábítószernek, és milyen embertpróbáló feladatot jelent a családtagoknak, hogy drogfüggő gyermekük, családtagjuk segítségére legyenek. Campbell kötete abban kíván segíteni, hogy a szülők, nevelők kellő időben felismerjék és elhárítsák a veszélyt, vagy ha a függőség sajnálatos módon már kialakult, szakszerű, lelki segítséget tudjanak nyújtani a rászoruló fiatalnak. A szerző a kötet bevezetőjében néhány fontos kifejezés magyarázatát adja meg, majd nyolc fejezetbe rendezve tárgyalja mindazt, amit a témáról fontosnak tart elmondani. A fiatalok kábítószerhez fordulása minden esetben súlyos lelki labilitás (válság) következménye. Ezért a szerző elsősorban a prevenciót tartja fontosnak, ám ha a függőség már bekövetkezett, lényeges, hogy az éríntett, a pszíchológus és a szülő közösen kiderítse, miféle lélektani folyamatok állnak a kábítószerhez fordulás hátterében.
Campbell rendkívül olvasmányos stílusban, esetleírások sokaságával bizonyítja, hogy igenis van kiút, és a szülő, a pedagógus, a drogfogyasztó környezetében élő felnőtt nagy segítségére lehet a szenvedélybetegnek, ha ismeri a veszélyforrásokat és a baj elhárításának mikéntjeit.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez