DOBOZY Imre

HATALOM NÉLKÜL

A regény önéletrajzi indíttatása nyilvánvaló, nem is titkolt, hiszen Dobozy Imre és a regény főhőse, Czobor Lukács életében sok azonos mozzanat található.
Czobor Lukáccsal 1945 nyarán ismerkedünk meg. A volt tartalékos katonatiszt ekkoriban egy a főváros közelében lévő járás kommunista párttitkára. Az első izgalmas kérdés: hogyan lett az úri osztályból származó főhadnagyból kommunista párttag és funkcionárius? A fiatal tiszt 1944 őszén kötelékével együtt átállt a szovjet hadsereghez, s azon kevés magyar katonák egyike volt, akik részt vettek a német fasiszták elleni harcban. Ez az a talán kelleténél is többször emlegetett érdem, amelyre Czobor hivatkozhat, ha - gyakran megesik - a pártban és a párton kívül is rosszul áll a szénája, ha jóhiszeműsége bajba sodorja. Nehéz a helyzete a koaliciós idők kezdetén egy Pest környéki párttitkárnak. Neki kell bakancsot szerezni az aratni akaró újgazdáknak, neki kell élete kockáztatásával ártalmatlanná tenni a gabonatáblákban megbúvó háborús aknákat, s ő kockáztatja a becsületét, mikor egy gyár megindítása érdekében dollárt visz a "fekete" beszerzőhöz. S közben magánéletének problémáit is meg kell oldania: elvegye-e feleségül régi szerelmét, egy levitézlett miniszteri tanácsos leányát, mi legyen puhány, a rossz felé sodródó öccsével, s önmagában is meg kell vívnia a régi és új harcát. "Túl sokat foglalkozol önmagaddal" - mondja neki egyszer Széles elvtárs, a régi pártmunkás. S Czobor a nehezebb utat választja, önmagával vívódva végzi munkáját, s mindig kiverekszi a tisztességes kompromisszumot a követelmények és önmaga között.
Elmúlt életünk egyik irodalmilag kevésbé feldolgozott időszakának emberi konfliktusait vizsgáló regény az e korszak iránt érdeklődő olvasóknak való.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez