Anthony BURGESS

BETEG A DOKTOR

A doktor, aki egyben hőse és áldozata a regényben leírt kalandoknak, egy nyelvész, aki Távol-Keletről megy Londonba, hogy ott kezeltesse magát. Edwin Sprindriftet elkapja az irgalmat nem ismerő modern kórházi üzem, s mire észreveszi magát, máris egy agyműtét előkészítési fázisára trenírozzák és műszerezik.

Az agysebész doktorok, a műtőslegények- és asszonyok, a nővérkék kavalkádjában szorongva lapul és szórakozást, feloldást csak furcsa betegtársainak megfigyelése jelent számára. Más baja is van - felesége nemigen látogatja, a kikapós asszonyka feltehetőleg az élet örömeinek él, és csalja az agyműtétre ítélt "doktort". Egy szép napon megszökik hát a kórházból, lebujokban koslat, nyelvfilozófiai előadásokat tart, a tévében is fellép, ám idővel visszakerül a betegágyra, s a kérlelhetetlen egészségügyi gépezet végül is rákényszeríti az agyműtétre.

Burgess igazi erénye nem is a történetben, hanem a fanyar, s e fanyarság jegyében szinte megállíthatatlanul sziporkázó, csillámló, téveszthetetlenül angol humorában, iróniájában rejlik. S miután végül is "halálos és véres" kórházi események - szinte minden ember számára ismerős - közegében élteti, a könyv, túl szórakoztató, okos szellemén, igazi sikerét talán e felszabadító lelki hatásával éri el. A frenetikusan szellemes, hatalmas sodrású, ellenállhatatlanul humoros könyv nagy közönségsikerre számíthat.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez