Edgar Rice BURROUGHS

TARZAN VISSZATÉR

A kalandos életű amerikai író, Burroughs - Verne és Wells - nyomán sci-fi történetekkel kezdte pályáját, majd 1912-ben, első Tarzan könyvével egycsapásra ismertté vált. A könyv az idők során tengeri kígyó hosszúságúra nyúlt. Az első kötet címe: A dzsungel fia - a Tarzan-sorozat "alapműve". Vele kezdődik Tarzan kalandjainak szövevényes láncolata, belőle ismerhető meg a majomember "genezise". Tarzan gyermekkorában az afrikai dzsungelben egyedül marad, mert előbb édesanyja, majd apja is meghal. Majmok nevelik fel.

Később elvesz egy amerikai nőt, gyermekei születnek, majd unokái. Az egzotikus környezetben hihető és hihetetlen kalandok sorozatát éli át Tarzan, eszével és erejével azonban mindenen és mindenkin diadalmaskodik.

A második kötet: Tarzan visszatér. (E kettőt - a magyar kiadók "jóvoltából" - további 28 követi.) Az egzotikus környezetben játszódó történet címszereplője ebben az epizódban a civilizált világba tart, viszonzatlannak vélt szerelmét felejtendő. Az óceánjáró fedélzetén örök ellenségévé teszi a félelmetes Rokovot (aki cári ügynök, hitehagyott anarchista, gonosztevő, stb.). A bosszúért lihegő kalandor Párizsba érve megpróbálja eltenni láb alól Tarzant. Természetesen a gyilkossági kísérlet kudarcba fullad.

A Tarzan-regények rutinnal megírt naív történetek, eszmei értékén kívül (az őserdei vad törzsek és az eltorzult fehér civilizáció közt próbált egy nemes, természetes embereszményt találni) - a Tarzan-könyveknek irodalmi értékük nincs, hatásuk abban rejlik, hogy rendkívül szórakoztatóak.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez