Archibald Joseph CRONIN

A HATTYÚCÍMERES KASTÉLY

A hattyúcímeres kastély - akár a boldogság "kék madara" vagy a "senki szigete" - nem más, mint illúzió. Mary Fielding képzeletében mindig is létezett ez a tündéri hely, amely a szerelem, a napfény és a nyugalom birodalma. Egy külsőre éppen ilyen kastély valóban áll a Kanári-szigetek egyik hegyi falucskája, Hermosa közelében. A San Cristobal de la Laguna azonban inkább a pokol, mint a mennyország földi mása: ez a sárgaláz-járvány egyik fészke.
Különös figurákkal ismerkedhetünk meg egy angol tengerjáró, az Aureola fedélzetén: egy nyilvánosház-tulajdonos öregasszony; egy álszent hittérítő és naiv húga, egy sokat próbált boxbajnok, egy goromba orvos, két züllött arisztokrata és egy kedves, álmodozó fiatalasszony alkotják a társaságot. A kötet főhőse voltaképpen Harvey Leith, az orvos, aki évtizedeket töltött egy londoni kórházban az agyhártyagyulladás elleni szérum kutatásával. Mogorva, udvariatlan viselkedése és elhanyagolt öltözéke miatt kollégái-főnökei előtt igen népszerűtlen volt. Találmányát hónapokra letiltották, később egy alkalommal három haldoklónak mégis beadhatta a szérumot, az exitus előtti stádiumban azonban a szer már hatástalan maradt. A betegek meghaltak, Leith ellen per indult, s a doktor inni kezdett. Az állásából elbocsájtott orvost barátja beszélte rá a hajóútra. A váratlan érzelmi sokk: a Mrs. Mary Fielding iránt érzett plátói szerelem és a tény, hogy gyógyíthat - hogy egyedül ő hozhatja vissza Maryt a sárgaláz okozta kómából -, egy megváltozott, megtisztult ember hazatérését sejteti.
Cronin ebben a könyvében ismét egy orvost választ főhősének, a cselekmény pedig ezúttal egzotikus tájakra kalauzol. - A regény a könnyű olvasmányok kedvelőinek való.

Vissza a főoldalra   * * *    Vissza a kereséshez