ORMOS Mária

HITLER

A terjedelmes kötet - amely nyomon követi Hitler teljes pályafutását (születésétől egészen a Hitler-bunkerben Eva Braunnal együtt elkövetett öngyilkosságáig) - azon fejezetei árulják el a legtöbbet, melyek Hitler szeméyliségének kialakulásáról és világszemléletének formálódásáról adnak hírt. Hitler, aki a könyv szerint zárkózott, érzelemszegény lény volt, kora ifjúságától kezdetben művészi ambiciók fűtötték; nagy festő, nagy művész szeretett volna lenni. Minthogy ez nem sikerült, a müncheni festőakadémiára nem vették fel, noha évekik képeinek eladásából tartotta fenn magát, fokozatosan a politika felé fordult, hogy kiélhesse hatalomvágyát.

Hogy ez miként sikerült neki, arról Ormos Mária a környezet, a társadalmi viszonyok pontos ismertetésével, valamint Hitler magatartásának elemzésével, tüzetes magyarázattal szolgál. Különösen értékes tanulságokat nyújt a szerzőnek a Mein Kampf-ról és folytatásáról adott elemzése, amelyből kitűnik, hogy Hitler éles különbséget tett a politikus és - ami szerinte ennél magasabb rendű - a programadó között. Saját magát az utóbbiak közé sorolta, akik a lehetetlent kívánják és ennek megvalósításához gátlástalan taktikát alkalmaznak. E félrevezető taktika a tömegek figyelmének egyetlen ellenségre való terelésében nyilvánul meg. Ez az ellenség Hitler szemében a zsidóság volt. "A harc és nem a gazdaság biztosítja az életet" - vallotta Hitler és ezzel meghírdette terjeszkedési, agressziós szándékait.
Ormos Mária új Hitler-képet rajzolt elénk, amely szerint Hitler nem pojáca volt, nem is az imperialisták béna eszköze, hanem bűnöző óriás volt, törpe szellemiséggel és semmi moralitással.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez