PARTI NAGYI Lajos

HŐSÖM TERE

Parti Nagy Lajos a kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb alkotója; új regénye, amely bizarr fikciójával a humor és a dráma határán vezeti az olvasót, ismét igazolja ezt az állítást.
A cselekmény keretét egyetlen éjszaka határozza meg: az éjszaka, amikor az író és fiktív-valós hőse (az író alteregója, vagy másik én-je) e-mail leveleik üzeneteiben összehozzák történetüket, magát a regényt. Az író egy belvárosi bérház legfelső emeletén lakik, és naponta szembesül szomszédai, a padlástérben randalírozó-hangoskodó Tubicáék titokzatos életével. Tubica Cézár többször felkeresi az írót, hogy látogatásai alkalmával beszéljen neki küldetéséről, az Ébredő Galambok mozgalmának elterjesztéséről és hatalomra juttatásáról. Az író először nem veszi komolyan a fellengzős eszmefuttatást, később azonban tapasztalja, hogy Tubicáék egyre jobban beférkőznek életébe. Az író ellenáll minden beszervezésnek és inkább a szökést, az elköltözést választja, azonban nem tud szabadulni: Tubica Cézár és sasbojai elfogják és megoperálják - a palomista mozgalom galambja lesz. A regény második egysége lényegében az átalakulás lassú folyamatát rajzolja meg: azt az átalakulást, amelynek során a műtét után hosszú ideig lábadozó író gondolkodó, szabad értelmiségiből átbőrözött, a demagógia elveit ugyan csak látszólag elfogadó, ám mégis szolgálatkész fajtestvérré fejlődik. Az író tehát a kényszer hatására a jövőfolytonos fajhaza szolgálatába lép, mint humán-vezető. Tubicáék hatalma fokozatosan épül ki, és a regény kíméletlen éleslátással - ugyanakkor metsző iróniával - mutatja meg a hatalom megszerzésének (már ismert) természetrajzát: az állami humántévé (Humán-2) csatornáiból ömlő ideológiát, a beszervezés durva erőszakosságát, a hatalom mellé szervezett védő testőrség kolibripitbulljait és karvalykommandóját, és - nem utolsó sorban - az egyre tökéletesedő palomista eszmeiség alapmotívumát. Azt - a történelemből és a napi politikából már ismert - tant, amely a védekezésre építi a hatalommegragadás indokait: szükséges a fajtiszta nemzet összefogása, hiszen a karvalyhatalmak markából a hígvérjancsik folyton kenik az igaz hitű palomistákra a multikulturális mocskot. Az író tehetetlenül és rettegve sodródik Tubica képmutató szolgálatában, érzéseit, kétkedéseit a laptopjára sorozatosan érkező titokzatos elektronikus levelek üzenetei hatására próbálja megfogalmazni - ám senki sem figyel rá. A város (Budapest) immár a palomista hatalomátvétel bűvöletében él, és várja a beavatás nagy pillanatát, a Megragadás Napját, a Tisztabúza éjszakáját. A zárófejezetben az író egy könyvtárba másolja valamennyi levelét, és miközben a televízió élőben közvetíti Tubica Cézár megválasztását az Életpalomista Mozgalom Fajvédő elnökévé, rémülten látja saját alteregóját a hatalom mellé simulni a dísztribün magaslatán: akire várt, az nem érkezik meg. Az író egyedül marad kétségeivel de a saját szerepét tisztázó gondolataival is: a laptopon már csak egyetlen, utolsó üzenet érkezik - zárolnia, titkosítania kell winchesterét.
A regény iróniája Parti Nagy Lajos tolla alatt egyben a tehetetlenség fegyvere is: fegyver a csúcsra járó, megszólíthatatlan ezredfordulón, amikor az egyre magányosabb ember (vagy az alkotó) félelmei ellen már semmi mást nem tud bevetni, csak a nevetést vagy a kinevettetést a korral szemben, amely pontosan olyan rémisztő, mint ahogyan azt ez a szatirikus regény bemutatja. A könyv a kortárs magyar irodalom egyik remekműve.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez