Alaine POLCZ
FŐZZÜNK ÖRÖMMEL!
A szakácskönyvek reneszánszát éljük, de a legkülönfélébb igényeket
szem előtt tartó művek - vegetáriánusoknak, a hagyományos magyar
konyha híveinek stb - mellett van e kiadványnak egy standard vonulata
(például Horváth Ilona szakácskönyve), és ott mindent megtalál a
kezdő, de a gyakorlott háziasszony is. Jó esélye van Polcz könyvének
arra, hogy bekerüljön az alapszakácskönyvek sorába. A praktikusság
vezérli a szerzőt, amikor megismertet a legkülönfélébb, gyorsan és
olcsón előállítható ízletes ételek elkészítésével - a különféle
csorbáktól az erdélyi káposztákig, a sajt és a túró házi készítésétől
az ínycsiklandozó süteményekig. Csevegve, szórakoztatva tanít, szülei,
férje, rokonok, barátnők, de Murphy szavait is idézi, ha kell, kellő
öniróniával, szellemesen szól a háziasszonyokra váró örömökről és
nehézségekről. Bár a hagyományos (és az erdélyi) konyha híve,
készségesen hangot ad az új, vegetáriánus étkezési kezdeményezéseknek
(szója, saláták stb), s van bíztató szava a fogyókúrák mókuskerekében
vergődő nőtársai számára is. Különösen érzékletes képet rajzol sok
néprajzi vonatkozású adat tükrében a régi erdélyi táplálkozási
szokásokról, ünnepekről. Kezdő és haladó háziasszonyoknak egyaránt
élvezetes a könyv.
|