Erich REMARQUE

HÁROM BAJTÁRS

A történet a húszas évek végén játszódik, már érezni a világválság szelét. A három bajtárs a háborúból tér vissza, közösen autójavító műhelyt nyitnak. Robert Lohkamp éppen harmincadik születésnapját üli és számbaveszi életét: 1922-ben pályamunkás, később gumigyári reklámfőnök, majd bárzongorista. Otto Köster volt századparancsnok, pilóta, gépkocsiversenyző, végül az autójavító megalapítója és tulajdonosa. A harmadik bajtárs a politikailag legaktívabb Gottfried Lenz, aki néhány esztendei dél-amerikai kóborlásából tért haza. Üzletük nehezen virágzik: feltűnik a konkurencia, a kíméletlen verseny.

A főhős Zalewskiné penziójában lakik, csupa lecsúszott egzisztencia között. Kétes közönség képezi itt a szürke vegetációt, ahová Robert szerelme, Patrice Hollman személyisége hoz csak tiszta sugárzást. Azonban a lány tüdőbajban megbetegszik. A jóbarátok összefognak: eszeveszett hajsza kezdödik a kezeléshez szükséges pénz előteremtésére...

Az író a háborútól megcsömörlött, kiégett generáció útkeresését ábrázolja érzelmes tónusokkal. Bemutatja, hogy a munkanélküliség rémétől fenyegetett kisemberek "békebeli" világa reménytelen, az ügyeskedő kisvállalkozók tönkremennek, s hogy háttérben már ott van az egyre agresszívabb fasizmus. Az író e műve halványabb, mint a nagysikerű alkotásai, becsületes szándéka, humanista állásfoglalása azonban nyilvánvaló és értékes.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez