WASS Albert

HALÁLOS KÖD HOLTEMBER PARTJÁN

Egy rejtélyes bűnügyi történet áll a a kisregény középpontjában, amely csak látszólag mutat műfaj- és stílusváltást az erdélyi író életművében.
1955 júniusában három férfi holttestét találják meg a floridai mocsarak egyik kis szigetén, a Holtember Partján. A nyomozást a helybéli seriff mellé rendelt deputy, Ted Baragan és a fiatal vadőr, Frank Seller kezdi meg. Régi legendák, indiántörténetek és a bevándorlók elbeszélései bonyolítják a titokzatos ügyet, amelynek középpontjában Magyarországról származó kincsek állnak: Attila hun király kardja és kupája, vagy a'48-as magyar szabadságharc első felelős kormányának kimenekített vagyona. A vadőr és a deputy nyomozása egyaránt egy mocsárlakó öregemberhez, az erdélyi származású Palatkay főúrhoz és lányunokájához vezetnek. Régi kéziratok, a mocsárt érintő egykori kutatások leírásai alapján bontakozik ki a gyilkosság megrendítő háttere, amit a vadőr leplez le: az öreg Palatkay nem kincset, hanem saját könyvét rejtegeti, amelyben szemtanúként számol be Erdély románok által történt lerohanásáról. A megölt férfiak román ügynökök voltak, akiket kormányuk küldött a leleplező írás megszerzéséért. Halálukért a deputy valójában a román Vaszilie Barrageanu - felelős, aki kapzsiságból, pénzért gyilkolta meg őket.
Wass Albert küldetésének tekintette az Erdéllyel kapcsolatos igazságok - elsősorban idegen nyelvű - terjesztését, ezért a román kormány hírlapi hajszát indított ellene és kiadatását kérte, miközben ügynökökkel nyomoztatott utána. Az 1977-ben angolul megjelent Halálos köd Holtember Partján tehát életrajzi adatokra is visszautal. A regény angol nyelven nagy sikert ért el, miközben teljesítette írójának szándékát: a könnyebb műfajt kedvelő amerikai olvasók tudatába csempészte az igazságot Magyarországról, és természetesen Erdélyről.

Vissza a főoldalra   * * *    Vissza a kereséshez