Thorton Niven WILDER

A TEREMTÉS NYOLCADIK NAPJA

A biblikus, szimbólikus cím az összegzés igényét sejteti. A teremtés nem ért véget a hatodik napon; a második hét kezdetén vagyunk: az ember megszületett. Az író a 20. századi ember születését, reményeinek elvetélését az "Amerikai Álom" szertefoszló legendáján keresztül mutatja be.

A világsikerű nagyregény bűnügyi keretbe foglalt története egy különös gyilkosságból bomlik ki. Amerikai bányavároskában John Ashley mérnököt azzal vádolják, hogy megölte igazgatóját. Halálraítélik, ismeretlen tettesek azonban megszöktetik és eltüntetik. Ki a valódi gyilkos, mi az indíték, kik a szöktetők? E kérdések felgöngyölítésekor két család élete tárul fel.

A krimikeretbe ágyazott családtörténet, mely a mintaszerű családi és társadalmi kapcsolatok, alkotó tevékenység bemutatásával a századeleji életforma finoman vallásos magatartásformáinak eszményét állítja az olvasók elé. A regényt a művészi-humánus törekvés és az ironikus hangvétel jellemzi. A krimijellegű rejtély, az író remek portréi, a realista pontosságú eseményanyag és a misztikus történelem-filozófiai elmélkedések intellektuális élményben oldódnak össze.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez