Lois BROMFIELD

ÁRVÍZ INDIÁBAN

A regény 1936-ban játszódik egy képzelt indiai tartományban. Hátterében a katasztrófális monszunesők időszakával, az író hatalmas szereplőgárdát vonultat fel, akik a legkülönbözőbb nemzetek és rétegek tagjaiból kerülnek ki, így próbálva keresztmetszetét adni India társadalmi és kultúrális sokféleségének.
A cselekményt meghatározó esemény a monszun kitörése, amely lerombolja a duzzasztógátat és vízzel árasztja el az egész tartományt, nyomorba dönti a lakosságot, és megsemmisíti a civilizáció addigi eredményeit. Járványok törnek ki, sok a halott, és az emberek választás elé kerülnek: újra belefogjanak-e az áldozatos munkába, vagy törődjenek bele a katasztrófába. Néhány addig felelőtlenül élő európai csatlakozik az áldozatkész misszionáriusok, Simon és Smiley példájához, és néhányuknak sikerül is ezen az úton a belső megújulás.
Az értelmiségi Tom Ransome, aki csalódott a nyugati világban, és már-már alkoholistává züllött, új értelmet talál az odaadó munkában; az unatkozó és élvezethajhász Lady Heston felhagy számtalan szerelmi ügyével, és Szafka, a hindu orvos példáján fellelkesülve haláláig ápolja a betegeket.
Bromfield korai regényeit - ezt is - a megfigyelés élessége, a mozgalmas cselekményvezetés, az angol próza hagyományainak követése, és a feszültségeket fenntartó stílus jellemzi, ám India nyomasztó problémáinak ábrázolásában már meglehetősen felületes, és a jellemábrázolásai is fekete-fehér klisészerűek.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez