BALLA László

LALI AZ OROSZLÁNBARLANGBAN

Az ismert kárpátaljai magyar író nagyszabású regényfolyamban - Azt bünteti, akit szeret; A nagy Semmi; A végtelenben találkoznak; Borbélyműhely a Vakhoz); Ároni áldás - dolgozta föl az Ung-, Ugocsa- és Bereg-vidék magyarságának 1944 őszén kezdődött kálváriáját, azt a drámai küzdelmét, önvédelmi harcát, amelyet önazonossága megőrzéséért, olykor puszta létéért folytatott. A hatalmas szovjet birodalomba bekebelezett nemzeti kisebbséget e korszakban nemcsak az anyaországtól szakították el immár másodízben, nemcsak ázsiai életnívóra és civilizációs szintre szorították le, nemcsak kifosztották mindenéből, de életében fenyegették, hiszen alig volt magyar család Kárpátalján, melynek férfitagját ne hurcolták volna el "málenkij robotra". E valódi vészkorszak drámai történéseinek ifjúsági változatát alkotta meg most Balla László.

A kisregény önéletrajzi ihletésű hőse Bartha Lőrinc, az ő édesapját is elhurcolták az Ungvárra betörő szovjet csapatok; egyik napról a másikra a gimnazista fiú lett az édesanyja és testvére egyetlen támasza, ő lett a családfenntartó. Hosszas keresgélés, próbálkozás, illetve a család minden értéktárgyának eladogatása után egy illegálisan működő koporsókészítő kisiparos mellett lett inas. Éjszakánként a kihalt városon át, a szovjet katonai járőröket kerülgetve tolta kézikocsiján a koporsókat a megrendelőknek. Nappal verejtékezve és fogcsikorgatva magolta az orosz szavakat, mivel megszűnt a magyar gimnázium, csak orosz és ukrán tagozatok nyíltak a városban, és elviselte a rosszindulatú és soviniszta tanárok magyargyűlöletét. Persze Lali azért mégiscsak kamasz, aki folyton szerelmes, hol Katiba, hol meg a maga képzelete alkotta, légies leányalakba. Azután gyerekes-romantikus lelkesedéssel szovjetellenes fegyveres felkelés szervezői közé került; csak a véletlenen múlt, hogy nagy baj nem származott a kamaszos kalandkeresésből.

A Lali az oroszlánbarlangban végső soron egy sajátos nevelődésregény, mely arról szól, miként lesz a jó szándékú, tehetséges, jobb sorsra érdemes gimnazista fiúból a történelem súlya alatt néhány hónap során érett, tapasztalt, felelősségteljes férfi. De korrajz is ez a könyv, az 1940-es évek közepi Ungvár, a szovjet birodalom végvárává lett Kárpátalja és népének sorsábrázolata. Meg arról is szól, hogyan lehet túlélni a történelmet, a nemzeti kisebbséget kollektíven és személyenként sújtó embertelen megpróbáltatásokat; hogyan lehet - némi szerencsével - életben maradni, hogyan lehet embernek maradni, becsületesnek és hűségesnek lenni egy embertelen és romlásba taszító korban.
- Történelemszemléletet is formáló, érdekes, izgalmas, fordulatos könyv, amely kiváltképpen fiatalok figyelmére érdemes.


Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez