Joséphine BAKER - Jo BOUILLON

JOSÉPHINE

Josephine Baker sok területen jutott el a világhírig; revütáncosként és énekesként egyaránt a csúcsra jutott, a francia ellenállási mozgalomban való részvételéért a Becsületrend Lovagkeresztjét kapta, s világpublicitást kapott a faji megkülönböztetésért vívott látványos harca, s női bája, szépsége és vonzereje is legendás volt.
Az önéletrajzot, dokumentációt, emlékezést és kommentárt rendhagyóan ötvöző könyv a sorsfordulatokban gazdag, különös életpálya legfontosabb stációit idézi fel. Bouillon a művésznő második, különélő férje volt a könyv spiritusz rektora. Alighogy értesült Baker haláláról, azonnal Párizsba sietett és íróasztalából egy csomó feljegyzést magához vett: "Jegyzeteket, gondolatokat, dokumentumokat, műsorokat, újságkivágásokat gyűjtött itt össze, saját feljegyzéseit és még egy háromszáz oldalas kéziratot is, amelyet mintegy tizenöt éve készített..." Ezekből az anyagokból és Bouillon emlékezéseiből Jacqueline Cartier újságírónő pofozta össze a szokványos művészéletrajzot.
A Saint-louis-i néger gettóból felívelő karrier, a világ ezernyi városában szerzett milliónyi élmény, a francia ellenállás nagy kalandja, a "szivárványcsalád" (tizenkét különféle "színű" gyermek) örökbefogadása és felnevelése, az újra meg újra kezdett művészi pálya önmagában is izgalmas eseménysor. Ezzel azonban a szerzők nem elégedtek meg, hanem patetikus stílussal, giccsbetétekkel igyekeztek "feldobni" Josephine sztoriját, amely így a művelt olvasóknak élvezhetetlen szöveget eredményezett. A kötetet a művésznő magyarországi szereplését felelevenítő utószó egészíti ki.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez