BENAMY Sándor

ÁLLAMPOLGÁR VOLTAM KÖZÉP-EURÓPÁBAN

A szerző a harmincas évek végén erdélyi magyar lapok munkatársa volt, s ilyen minőségében az "Anschluss" első heteiben Bécsben tartózkodott. Tapasztalatait azon frissiben papírra vetette.
Előljáróban az író felidézi az Anschlusst megelőző hetek nyomasztó politikai légkörét. Benamy expresszionista stílusban írja le Hitler látványos bevonulását, az örömtől őrjöngő osztrák nácikat és a jövőtől reszkető baloldaliak és a kiszolgáltatott zsidók rettegését. A szem- és fültanú hiteles tárgyilagosságával ábrázolja azt a folyamatot, ahogy a Hitlert imádó söpredék átveszi az uralmat a jobb napokat megélt kedélyes császárvárosban, s ahogy megkezdődik a zsidóság megaláztatása. Az író felkeresi a nácik által nemkívánatosnak tartott írókat, művészeket, s keserűen összegzi pusztulásukat.
Az író a cenzúra félrevezetése céljából ténymegállapító riportját "regényesítette": egy Emilia nevű újságírónővel való szerelmi történet szolgáltatta a keretet. A romantikus kerettörténet nem segítette át a riportot a cenzúrán és nem használt az egész munka színvonalának sem, akárcsak a néhány esemény túlzottan rikító színnel való ábrázolása, s néhány anekdota hiteles történetként való elmondása.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez