Vaszilij Grigorjevics JAN

DZSINGISZ KÁN

Az író legnépszerűbb műve a tatárjárást felölelő regénytrilógiája, a Dzsingisz kán, Batu kán, és a Tatárjárás - mindhárom önmagában is egész.

Az első részben az író történelmi hitelességgel mutatja be a nagy mongol hódító életét és világrészekre kiterjedő hadjáratait. A szegénysorból származó Temudzsin (Dzsingisz kán eredeti neve) különböző sikeres - valószínűleg ösztönös - politikai fogás után hatalmas hadsereg s ezzel a keleti világ ura lesz. Makedóniai Nagy Sándor példáját követve elindul, hogy leigázza a világot. Előbb az elpuhult uralkodók miatt erejét vesztett Kínát hódítja meg, majd keletről nyugatra fordul, és letapossa a virágzó Bokharát, Szamarkandot és Horezmet. Dúl, éget, pusztít a keleti nagyúr, s híven nyugat felé irányuló politikájához, Közép-Ázsia elfoglalása után Oroszországot is megtámadja, és szétveri az egyesült orosz és polavec (kun) seregeket. Előhadai - a legendás hírű Szubudaj, Bugatur és Dzsebe vezetésével - egészen a Dnyeper partjáig küzdik előre magukat, majd a hanyatló egészségű kán parancsára visszafordulnak és hazájukba térnek. A regénytrilógia első része Dzsingisz kán halálával ér véget.

A lebilincselően olvasmányos és gazdag ismeretanyagot feldolgozó regény hitelesen vetíti az olvasó elé a hírhedt emlékezetű mongol világhódító életét és korát, s történelmi tanulsággal is szolgál: a kíméletlen, eszközeiben nem válogatós agresszorral nincs remény a békés megegyezésre, csak az elszánt küzdelem vezethet eredményre.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez