Szerkesztette: Forgács Zsuzsa - Gordon Agáta - Bódis Kriszta

ÉJSZAKAI ÁLLATKERT
Antológia a női szexualitásról

A fülszöveg azt ígéri az olvasónak, hogy a kötetből, amely "irodalmunk első átfogó antológiája a női szexualitásról", ki fog derülni, "milyen is nőnek lenni intim kapcsolatainkban a 3. évezredben...".
A harminchárom szerző mindegyike nő, legtöbbjük (szám szerint harmincan) kortársaink (Berniczky Éva, Bozai Ágota Erdős Virág, Karafiáth Orsolya, Kapecz Zsuzsa, Rapai Ágnes, Tóth Krisztina és mások). Tőlük olyan írásokat gyűjtöttek egybe a szerkesztők, amelyekben érzelmi életükről, többnyire érzelmi válságaikról, a szexualitás megélésről, sokszor egészen abszurd helyzetekről (Ideális kaland) vallanak. Az irodalomtörténet híres múzsái is megszólalnak: Ady Endre életének jelentős éveit most Csinszka Így történt című visszaemlékezéseiből árnyaltabban, a rajongó kislány szemszögéből ismerhetjük meg. Korzáti Erzsébetnek Szabó Lőrinchez 1928 és 1936 között írott leveleiből (Vedd el tőlem ezt a nagy szerelmet) átérezhetjük a tragikus szerelemben vergődő nő vívódásait, bánatát. Szubjektív, néha kíméletlen hangú portrékat írt kortársairól, főleg a "Nyugat-feleségekről" Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona, ezek most Írófeleségek címen jelennek meg a kötetben. (Szerencsésebb lett volna helyettük szintén kortárs szerzőket hívni, a kontraszt sem lenne ekkora: a maiak egyéni, eredeti, fiatalos nyelvi fordulatokkal dolgoznak, s bár az akkori Csinszka szinte még gyereklány, de a korabeli könyvek, amelyeket olvasott, hatottak rá: divatos irodalmi irányok modorossága érezhető írásain.) A Káprázat és erőszak című részben kapott helyet Polcz Alaine regényéből (Asszony a fronton) az a részlet, amelyből megtudhatjuk, milyen az igazi erőszak, hogyan lehet azt fizikailag és lelkileg túlélni.
Érdemes elolvasni az 56 novellát tartalmazó kötetet, mert - a sokféleségen, sokhangúságon túl - érzelmek, hangulatok, "hozzáállások" egész sorát, hatalmas skáláját involválja a válogatás, s ritkán találunk ennyi tehetséges iró(nő)t egy kötetben. Az igazi irodalmat felmutató könyvben akad jó néhány gyengébb színvonalú (olykor színvonal alatti) írás is, de ezeket feledteti a többségükben meglepően értékes próza. Az igényesen összeállított, ízléses megjelenésű, a kortárs irodalom jelentős antológiáját a szerkesztők jegyzetekkel és a szerzők rövid életrajzával egészítették ki.

Szerzők:
Abody Rita, András Hanna, Bán Zsófia, Bánki Éva, Bárdos Deák Ágnes, Berniczky Éva, Bódis Kriszta, Bozai Ágota, Csinszka, Drozdik Orsolya, Erdős Virág, Fiáth Titanilla, Forgács Zsuzsa Bruria, Gordon Agáta, Harangi Andrea, Harmos Ilona, Hidas Judit, Kapecz Zsuzsa, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Korzáti Erzsébet, Kupcsik Lidi, Lángh Júlia, Nagy Kriszta Tereskova, Niran Judit, Pál Kata, Polcz Alaine, Radics Viktória, Rajsli Emese, Rapai Ágnes, Tóth Krisztina, Selyem Zsuzsa, Zsámboki Mari.


Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez