Jostein GAARDNER

SOFIE VILÁGA
Regény a filozófia történetéről.

A könyv valóban az, amit a szerző művének alcímében ígér. Szerencsés irodalmi formát talált; még a legelvontabb filozófiai gondolkodókat is élvezetes érthető stílusban mutatja be.
Sofie Amundsen tizenöt éves norvég kislány egy napon, az iskolából hazafelé jövet a levelesládában különös érdekességeket tartalmazó levelekre bukkan. A levelek később megismétlődnek, ekkor azonban már nem kérdéseket szegeznek a világra fokozatosan rácsodálkozó kislánynak, hanem afféle gyengéden okító kedves történetként vezetik be Sofie-t a világ és a létezés rejtelmeibe; miközben megismertetik a filozófiai gondolkodás legnagyobbjait (Demokritosz, Szókratész, Platón, Arisztotelész, Descartes, Spinoza, Locke, Hume, Berkley, Kant stb), valamint a főbb kulturkorszakokat és kultúrköröket. A kislány lelki életében, gondolkodásában hamarosan nagy változások következnek be, s ennek eredményeképpen hozzátartozóival és iskolatársaival való viszonya is harmonikusabbá válik. Szellemi utazása során, a könyv egyik legszebb fejezetében, amint a rejtekhelyén üldögélve, a bokrok közötti apró nyílásokon át a kertet bámulja, éri egyik sorsdöntő felismerése: már kezdte érteni, mennyire fontos, hogy az ember megismerje történelmi gyökereit, többé már nem lesz annyira esetleges. ő még csak néhány éve él ezen a bolygón. De ha az emberiség történelmét sajátjaként éli meg, azon nyomban többezer évessé válik.

Gaarder vállalkozása talán Will Durant lebilincselő filozófiatörténetéhez (A gondolat hősei) vagy Szerb Antal és Benedek Marcell irodalomtörténetírásához hasonlítható. Mind a felnőtteknek, mind a fiatalabb olvasók számára élvezetes, könnyed stílusban megírt kulturtörténeti, filozófiai ismereteket közvetít.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez