TAMKÓ SIRATÓ Károly

TAMKÓ SIRATÓ KÁROLY ÖSSZEGYŰJTÖTT VERSEI
1. köt. Az élet tavaszán + Papírember + Kiáltás.

Tamkó Sirató Károly, a magyar avantgárd Kassák Lajos utáni, az ő nyomdokain indult, jellegzetes alakja. 16 éves korában kiadott versei még Petőfi és a századvégi almanach-líra, majd Ady hatását tükrözik (Távol; Őszi fehér, halványuló rózsa; Egy Bánat), de 1928-ban publikált Papírember c. kötete már expresszív hangjával, szabadasszociációs szürrealizmusával keltett figyelmet (Éjféli plakát; Hangvilla; Igen). Sok nyelvi ötlet, kifejezésbeli elevenség van már ezekben a versekben: "a tavasz hátán megjön az én szüzem / kiszikkasztott benzinszoknyában / robbanó harisnyáival" ; "te szent csavarmenet amit az öngyilkosok metszenek a hidakról a levegőbe". Ebben a kötetben szerepeltet először a szerző számokhoz, vonalakhoz igazodó, Apollinaire kalligramjaira emlékeztető képverseket (Számok a mellemben; Ballada; Válóper).
Hat év párizsi tartózkodás, súlyos betegségből való itthoni gyógyulás után az 1942-es harmadik kötetében a kiáltványszerű szabadversek mellett visszatér a dalformákhoz (Vidéki pályaudvar; Télesti dal), a magyar vidék, sőt a nemzeti érzés programos kifejezéséhez: "teremteni / feszíteni / elől lenni / a kor élére vinni a magyart / germán elé / latin elé / szlávok elé / mert / aki közel volt Amerikához / azé lett Amerika / s aki közel van a jövőhöz / azé lesz a jövő." (Belépő). Sok játékos üdeség, humor is van ezekben a költeményekben (Virágének; Debrecen). Itt bukkan fel először a "Tengereczky Pál"-t megverselő, a későbbi mulatságos-groteszk gyerekversek poétája is.
Tamkó Sirató a negyvenes évektől a hatvanas évekig úgyszólván nem publikált. A Művelődésügyi Minisztérium levélben megkeresett irodalmi osztályvezetőjének közbenjárására jelentek meg ismét könyvei. Ennek a kötetnek is ugyanő, Tóth Gyula a szerkesztője. Tőle tudható, hogy a 8-10 kötetesre tervezett életműsorozat a gyermekversekkel, műfordításokkal, a dimenzionista kiáltvánnyal, a francia avantgárd történetével, eddig kiadatlan versekkel, valamint életrajzi írásokkal folytatódik majd.
A gyűjtemény a szerző első három verskötetét változatlan szöveggel teszi közzé.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez