UNGVÁRI Tamás

IKARUSZ FIAI

Rangos esszéistánk e könyvében hazai és külföldi írókról, tudósokról, színházpolitikáról, a "csók metafizikájáról", London patinás könyvüzletéről és a szakáll-kérdés ideológiájáról egyaránt szenvedélyes, okos és szellemes kommentárokkal fűszerezett tudósításokat közöl. Az európai tájékozódású, jó megfigyelő és izig-vérig a mában élő publicista vezetésével a szellem széles területét járjuk be. Az általános emberi kultúráért való aggodalma arról győzte meg, hogy a természettudomány napról-napra bravúrosabb eredményeit lehetséges és szükséges beépiteni a humán kultúrába; sőt át kell menteni a mindennapi életbe és hasznosítani a gondolkodásban is. James Watsonnak, korunk egyik híres tudósának, A kettős spirál (a DNS-molekula) felfedezőjének portréját ilyen indítékok alapján rajzolja meg a gyűjtemény A laikus és a természettudomány c. esszéje.
A nívós irodalmi tanulmányok közül kiemelkedik a Déry Tibor művészetét elemző három írás (A külföldnek Déryről; Déry Tibor elbeszélései; Déry hét színpada). A magyar irodalom több évtizedét fogja át Babits, Móricz, Karinthy, Illés Endre, Bóka, Örkény, művének, vagy egész írói koncepciójának elemzése. A külföldi írók között hosszan időzik Dylan Thomas izgalmas és szenvedélyes vitákat kiváltó költészeténél. A színházi szakember biztonságával elemzi Arthur Miller és Dürrenmatt dramatúrgiáját. Szellemes tudósítást közöl korunk elrettentő "szuperhős"-ét megteremtő Fleming James Bond-könyveinek mítoszáról.
A sajátos esszé-könyvet valódi, személyes- vagy átélt olvasmányélmények és színvonalas "társalgási monológok" gazdagítják. Egymás mellett olvasva őket az érdeklődőknek és a szellemi behatásokra érzékenyeknek a gyűjtemény pezsdítő agytornái szellemi izgalmat jelenthetnek. Artisztikus, gördülékeny, színes stílusa a legtudományosabb, legszakszerűbb témák kifejtésének buktatóin is átsegíti.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez