HORGAS Béla - LEVENDEL Júlia (szerk.)

VISSZASZÁMLÁLÁS
Beszélgetőkönyv

1998-ban ezzel az antológiával ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Liget Kiadó. A Levendel Júlia és Horgas Béla szerkesztésében megjelent Visszaszámlálás című tematikus válogatás már alcímével (Beszélgetőkönyv) is jelezni kívánja, hogy új formát, hangot, jelleget próbál meghonosítani a magyar irodalomban.
A kiadó harmincöt szerzője (Levendel Júlia, Magyar Éva, Beney Zsuzsa, Lányi András, Földényi F. László, Dalos Margit, Békés Pál, Z. Karvalics László, R. Várkonyi Ágnes, Rába György, Simon Balázs, Kováts Albert, Márton László, Györe Balázs, Géher István, Tamás Ferenc, Sándor Iván, Poszler György, Darányi Sándor, Szilágyi Ákos, Nagy Boldizsár, Balassa Péter, Bíró Béla, Kállay Géza, Forgács Éva, Hidvégi Máté, Rácz Péter, G. István László, Tandori Dezső, Lipp Tamás, Vidor Miklós, Kelényi Béla, Takács Zsuzsa, Bóna László és Horgas Béla) személyes hangvételű írásokban (esszé, tárca, vers, tanulmány) a század és ezredév végére tekint előre. Az írások mindegyike a szerkesztők által feltett kérdésre - Mit látsz, félsz, remélsz, gondolsz, képzelsz, tervezel? Te és a világ 2000-ben és addig. Még van két évünk (?!) A régi szép (?!) századból, Még van megírni valónk - mi? Talán ez, éppen ez, a Visszaszámlálás - válaszolva mondja el személyes érzését véleményét az előttünk álló időszakról.
A harmincöt - a feltett kérdés okán - tematikusan "összecsengő szöveget" tartalmi kapcsolódásuk szerint rendezték el a kötetben a szerkesztők.

Vissza a főoldalra    * * *    Vissza a kereséshez